Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Terenska nastava u PP Lonjsko polje

 

Umjesto u učionici, učenici izbornih predmeta Osnove turizma i Uvod u poslovno upravljanje proveli su 19. travnja 2024. na poludnevnoj terenskoj nastavi u Parku prirode Lonjsko polje i povezali stručno-teorijske nastavne sadržaje s izvornom stvarnošću.

 

Terenska nastava u Krapje započela je pod stručnim vodstvom djelatnice Nikoline Srnčević koja nas je upoznala s osnovnim podatcima i značajkama koje ovaj Park prirode čine jedinstvenim primjerom prirodnog, krajobraznog i kulturnog naslijeđa. Saznali smo za ekstenzivno pašarenje stoke, konjima i svinjama (što uključuje i nekoliko autohtonih pasmina poput slavonsko-srijemskog podolskog goveda i turopoljske svinje) te načinu gradnje tradicijske arhitekture drvenih kuća.  

 

Slijedila je vožnja turističkim vlakićem do pristaništa sa solarnim čamcima. Vožnja Strugom omogućila nam je potpun doživljaj netaknute prirode. Prirodna poplavna područja Lonjskog, Mokrog i Poganovog polja imaju ključnu ulogu u sustavu za obranu od poplava te u međunarodnom kontekstu predstavljaju jedan od prvih primjera u svijetu gdje se obrana od poplava temelji na korištenju prirodnih poplavnih površina. Zahvaljujući takvom periodičkom poplavljivanju, Park prirode jedinstvena je riznica biološke raznolikosti. Ovo je područje stanište za više od dvije trećine ukupne populacije ptica u Hrvatskoj.

 

Iznenadili smo se bogatom turističkom ponudom: vožnja vodomarom, čamcima na solarni pogon, iznajmljivanje bicikala i kanua, pješačke staze, najam električnih golf autića, etnološke zbirke, vidikovci, rekreativni i edukativni sadržaji za djecu. I naši učenici su nakon turističkog obilaska sudjelovali u edukativnoj radionici gdje su pokazali svoje znanje o parku prirode i tradicijskom načinu života.

 

Jedan običan petak pretvorili smo u zanimljiv nastavni dan u kojemu smo u potpunosti usvojili očekivane ishode nastavnih sadržaja izbornih predmeta.

 

                                                       Dijana Bogović Gulić, prof. mentor

                                                       Zdenka Marton, prof. izvrsni savjetnik

Dokumenti za preuzimanjePovratak

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr