Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Međunarodni dan matematike – Dan broja π

 

Matematički dan, 14. ožujka, ove godine obilježili smo brojnim aktivnostima. Matematiku, i ostale znanosti koje koriste matematiku, danas ne možemo zamisliti bez broja π. Taj broj je konstanta, iracionalni broj, poznata pod imenom Ludolphov broj, a predstavlja rezultat omjera opsega i promjera kružnice.

 

Zanimljivo je da se π kroz povijest prikazivao na razne načine:

  • U Babilonu, prije 4000 godina, prikazivali su ga kao razlomak 3/8 = 3.125.
  • U Egiptu, prije 3700 godina, prikazivali su ga kao razlomak 256/81 = 3.16045.
  • U Antičkoj Grčkoj, prije 2270 godina, Arhimed je izračunao da je π broj između 223/71 i 22/7.
  • Krajem 16. stoljeća broj je nazvan Ludolphov broj prema matematičaru, Ludolphu van Ceulenu, koji je izračunao prvih 35 decimala.
  • Oznaka π uvedena je tek početkom 17 stoljeća (uveo je William Jones), a nju je popularizirao Leonard Euler tek u 18. stoljeću.

 

U današnjim, modernim vremenima, do velikog broja decimala broja π dolazimo uz pomoć računala. Dan ovog broja zanimljive povijesti obilježavamo 14.3. jer prema anglo-američkom zapisu datuma to izgleda kao broj π (3/14/2024), a obilježavamo ga od 1988. godine (prvi put u San Franciscu).

 

U našoj školi Dan broja π redovito obilježavamo na razne načine. Ove smo godine pripremili izložbu postera koje su napravili učenici koji surađuju na međunarodnom eTwinning projektu Photo mARTh iz naše škole, Strojarske i prometne škole Varaždin, te učenici iz Francuske Gvajane. Oni su poželjeli sretan dan broja π svim partnerima (dodatno iz Francuske, Grčke i Rumunjske). Imali smo i radionice o statistici koje su vodili studenti s PMF-a u Zagrebu, koji su i članovi Udruge Mladi nadareni matematičari „Marin Getaldić“. Oni time populariziraju matematiku među mladima, a nama su posebno dragi jer je među njima i naš bivši učenik Ivan Ćorić. Za kraj dana, sudjelovali smo u videopozivu s partnerima iz spomenutog eTwinning projekta putem zooma. Kroz videopoziv nastavnica Aleksandra Shill i njezin učenik iz Strojarske i prometne škole Varaždin upoznali su nas s aplikacijom Math City Map.

 

Za organizaciju ovih događaja pobrinule su se profesorice Lea Božić i Gordana Divić.

 

 

                                                                                                                                                                             Gordana Divić, prof. savjetnik

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr