Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

UPSHIFT radionica u Orahovici

 

U organizaciji Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Udruge IKS iz Petrinje održana je u Orahovici od 19. do 21. siječnja 2024. godine UPSHIFT radionica  za učenike osnovnih i srednjih škola iz Sisačko-moslavačke županije. Naša škola sudjelovala je s dva projektna tima. Naši timovi uočili su neke specifične probleme u lokalnoj zajednici, razradili su ih  i predložili način rješavanja odnosno smanjenja problema.

 

Prvi tim činile su Elena Mlinar, Lucija Kušan, Rada Marinković i Patricia Dujić. Problem lokalne zajednice koji su one uočile je nedovoljna informatička pismenost starijih osoba. Ovaj problem manifestira se na njih osobno, ali i njihove prijatelje jer im otežava komunikaciju sa starijim osobama. Problem je posebno izražen ako članovi obitelji žive na udaljenim lokacijama. Temu kojom su se bavili protekli vikend nazvale su:  „Informatička nepismenost starijih osoba“. Učenice su uočile uzroke i posljedice navedenog problema, a potom razradile plan za rješenje navedenog.

 

Drugi tim činili su Martina Sarajlija, Stella Dragomanović, Luka Čevizović i Jakov Jugović. Oni su uočili problem nedovoljne čitanosti u našem okruženju. Utvrdili su uzroke i posljedice te predložili mogućnost smanjenja problema. Njihov plan je postavljanje ormara za razmjenu knjiga na najfrekventnijem mjestu u gradu, a naslov projekta je „Čitaj Novska!“.

 

Članice Povjerenstva procijenile su oba projekta vrijednima za provedbu i dodijelile im financijsku potporu za provedbu u iznosu od 1000 eura. Prema riječima naših učenika, važno je istaknuti kako je najvrjednija nagrada i cilj sudjelovanja ipak bila naučiti kako marljivo raditi na identifikaciji problema, analizi stabla problema, uzrocima i posljedicama, izradi "persone" ciljne skupine, izradi prototipa, istraživanju tržišta, izradi detaljnog proračuna i dobroj pripremi "pitch" za javno predstavljanje pred kolegama i žirijem. Svima je bilo poučno i svladani su mnogi nepoznati projektni termini poput dionika, ciljne skupine, krajnjih korisnika, zajednice, ideacije te metodologije "design thinking" i mnogih drugih.

 

Čestitam timovima i pozivam vas da pratite daljnji razvoj i provedbu ovih hvalevrijednih aktivnosti, te podržite učeničke projekte koji pridonose boljitku svih nas!

                                 

                                                                                                                            Gordana Grabovac, dipl. knjiž., stručna suradnica savjetnica

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr