Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Posjet Drvnom centru Paklenica

 

U ponedjeljak, 18. prosinca 2023. učenici 1.A, 2.P i 3.A razreda zanimanja stolar u sklopu nastavnog predmeta Strojevi i uređaji, Tehnologija proizvodnje i Praktična nastava posjetili su Drvni centar Paklenica u Paklenici.

 

Osnivač Drvnog centra je Udruga mladih Novska, a centar djeluje na principu društvenog poduzetništva. U Drvnom centru dočekala nas je gospođa Nikolina Gunjević koja nas je izvijestila o proizvodnom programu centra i njegovom načinu financiranja.

 

Rad Drvnog centra najviše se oslanja na ponovnu uporabu drveta, odnosno restauriranje, tapeciranje i renovaciju starih proizvoda od drveta poput stolova, stolica, ormara i kreveta. Učenici su imali priliku upoznati se s načinom restauracije starog namještaja, renovaciju starih proizvoda kao što je stari noćni ormarić koji ponovnom obnovom dobiva novi moderni izgled. Obrada koja se pri tome koristi je brušenje, popravci oštećenih dijelova ili kompletna zamjena ovisno o stupnju oštećenja. Tehnike koje se pri tome koriste su dekupaž i lakiranje pigmentnim lakom. Imali smo priliku vidjeti i obnovljenu staru školsku klupu.  Majstor Željko Ivaštinović objasnio je i  izradu složenog krovišta na crkvi, za koje su prvo morali izraditi maketu kako bi došli do stvarnih dimenzija samog krovišta.

 

Posjet je bio poučan, vidjeli smo i neke nove zanimljive izvedbe posuda za cvijeće. Veselimo se nekom ponovnom susretu. Voditelji stručnog posjeta bili su profesorica Jasenka Tutić i majstor Vladimir Egredžija.

 

                                                                                                                                                           Jasenka Tutić, prof.

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr