Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

 

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. ove se godine obilježava pod geslom “Vukovar – moj izbor i u dobru i zlu”, za koje su uzete riječi francuskog dragovoljca i vukovarskog branitelja Jeana Michela Nicoliera, ubijenog na Ovčari.

 

Pod opsadom bivše JNA i srpskih paravojnih snaga Vukovar je bio 87 dana, a bitka je završila 18. studenoga 1991. okupacijom grada, koja je potrajala do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom su Vukovar i druga okupirana mjesta vraćeni u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

 

U borbama i svakodnevnim topničkim napadima na grad poginulo je 2 717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je u potpunosti razrušen. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22 000 Hrvata i ostalih nesrba. Stotine djece ostalo je bez roditelja, a još i danas je na popisu nestalih osoba iz Domovinskog rata 374 onih kojima se svaki trag gubi u ratnom Vukovaru u jesen 1991. godine.

 

U našoj školi obilježavanje Dana sjećanja održano je 20. studenoga javnim satom o  Vukovaru. Sudjelovali su učenici: Ivana, Stefani, Kristina, Marija, Paola, Ante i Noa (1.g), Mia, Irma, Gabriela i Eny (2.g), Zara, Borna i Petra (4.g), Viktorija i Florijan (1.e), Gabrijela, Andreja, Dora, Dorotea i Ana (2.e). Oni su predstavili svoje istraživačke radove o Ratnoj bolnici u Vukovaru, o logorima, Ovčari, „Putu spasa“; Trpinjskoj cesti – groblju tenkova, Siniši Glavaševiću i Jeanu Michelu Nicolieru.

 

                                                                                                                                                           Ksenija Bakran Kovačević, prof. 

Dokumenti za preuzimanjePovratak

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr