Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Kamo nakon srednje?

 

Na ovo su pitanje maturantima Srednje škole Novska odgovor pokušali dati stručnjaci, svatko iz svog područja. S obzirom na to da se i ravnateljica Nikolina Fijačko Filipović, inače profesorica deficitarnih smjerova matematike i fizike, suočava s problemom pronalaska stručnih nastavnika, uvidjela je potrebu za usmjeravanjem budućih studenata. Zato je u školi organizirana tribina Deficitarna zanimanja u našem gradu, a sudjelovali su predstavnici različitih sektora iz Novske.

 

Knjižnica škole 14. studenoga 2023. bila je mjesto susreta za gimnazijalce, ekonomiste i tehničare za razvoj videoigara s predavačima gdje su imali priliku čuti vrijedne informacije. Među njima bili su zamjenik gradonačelnice Grada Novske Siniša Kesić, Karolina Šimičić (viša savjetnica za javnu nabavu i društvene poslove Grada Novske), Martina Antolković Hršak (voditeljica Zavoda za socijalni rad podružnice Novska), Ankica Filipović (socijalna radnica), dr. Kristijan Medur (Dom zdravlja SMŽ), Ivana Miklić (glavna sestra u Domu zdravlja SMŽ) i Stjepan Tin Martinec (Inkubator Pismo) koji su zajedno s ravnateljicom govorili o svojim iskustvima tijekom studiranja i na radnom mjestu.

 

Učenici su saznali da Grad Novska prepoznaje potrebe za stipendiranjem studenata, poglavito onih studenata koji upisuju fakultete s deficitarnim zanimanjima. Tako su od ove godine, uz postojeće stipendije u visini od 75 eura, uvedene i nove kategorije stipendija. Za deficitarna zanimanja ona iznosi 130 eura, a za studente medicine i dentalne medicine čak 200 eura mjesečno.

 

Ono zapravo najvažnije, što je i bio povod za ovo okupljanje, bilo je saznati koja su zanimanja deficitarna i u kojemu bi smjeru bilo poželjno krenuti nakon srednje škole. Tu se svakako radi o području medicine, socijalnoga rada, a u posljednje vrijeme sve više nedostaje i nastavničkog kadra, posebno iz STEM područja – matematike, fizike i informatike. Ono što je bilo osobito zanimljivo i korisno učenicima jest to da su govornici iz vlastitog iskustva mogli objasniti problematiku svoga sektora. Svatko od njih svakodnevno se susreće s brojnim izazovima na koje nailazi u obavljanju svoga posla. Najčešći problemi nastaju zbog nedostatka ljudi ili lošijih uvjeta rada.

 

Unatoč svemu, na samome kraju tribine svi su sudionici izjavili da vole ono što rade i da nikada ne bi mijenjali svoje radno mjesto jer smatraju da se bave poslovima u kojima mogu pomagati drugima. Nadamo se da smo neodlučnim maturantima pomogli pri odluci o studiju jer ulaganje u ove mlade ljude znači boljitak u budućnosti za sve nas.

 

                                                                                                                                         tekst: Andrea Babić, prof.

                                                                                                                                         foto: Gordana Grabovac, prof.

 

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr