Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Lukovo

 

Nakon svih dojmova, možemo reći da ovogodišnje Lukovo u Novskoj ne bi bilo tako uspješno da nije bilo učenika naše škole. Mnogi učenici četverogodišnjih usmjerenja sudjelovali su u pripremi i održavanju ove manifestacije. U Organizacijskom odboru za proslavu Lukova bili su (kao i lani) i naši profesori Željka Pugelnik Vuković i Antonio Knežević.

 

Prije samih događanja mnogobrojni su volonteri uređivali grad, a 14. listopada opet su oživjeli običaji s kraja 19. stoljeća. Naši su učenici šetali i plesali u građanskim odorama te vozili stare bicikle. Glazbenici su svirali po cijelom gradu, stolari su pokazali svoje umijeće djelanja i obrade drva. Poštari su poslali bezbrojne razglednice, a frizerke su frizirale prolaznike, posebno djecu. Neki su neumorno (po kazni) skakali u perje. Bilo je tu i dobre glume, svatova, ali i sahrana. Djevojke su uvjerljivo odglumile uplakane žene. Poslužitelji su dijelili kavu, hranu i vodu. Putnici namjernici došli su sa svojim putnim torbama i uživali u pjesmi folklornih skupina. Neizostavni prvi Novljani Emilija i Adalbert Knopp (Nika Šafarik i Ivo Šarčević) nisu nas ni ove godine ostavili ravnodušnima.

 

Međutim, ni naši profesori nisu zakazali. Profesor Antonio Knežević i ove je godine bio u ulozi žandara Tonče koji je zajedno sa svojim pomoćnicima provodio red. Frau Pauković imala je i prijateljicu iz Njemačke, frau Mariju Bjelanović pa su njih dvije zajedno pratile događanja.  Budući da su se svi organizatori potrudili da Lukovo ostane prepoznatljiva manifestacija u Novskoj, iskazujemo žaljenje što se 15. listopada druženje nije nastavilo zbog kiše.

 

No još jednom treba naglasiti da su volonteri Srednje škole Novska (profesori i učenici, njih šezdesetak) zasigurno dali svoj veliki doprinos.

 

                                                                                                                                                 tekst: Danijela Pauković, prof. mentor

                                                                                                                                                foto: Tomislav Koran, Željko Sajko, Zlatko Duzbaba

Dokumenti za preuzimanjePovratak

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr