Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

NOVsky

 

Našu školu i NOVsky veže sada već duga tradicija. Naime, aktivno smo sudjelovali na sva četiri festivala znanosti i umjetnosti održanima u našemu gradu.

 

NOVsky – Art&Science festival, plod je projekta NOVsky koji je u našem gradu provodila Udruga mladih Novska. Još 2019. godine pokrenuli su prvi festival NOVsky, prije negoli je NOVsky postao projektom. U narednim godinama, Udruzi je odobreno financiranje EU projekta kroz koji su aktivno uključivali i mlade i nešto starije mlade osobe u razne radionice čija je svrha bila popularizacija znanosti, s posebnim naglaskom na fiziku i IT područje. Kao najveći plodovi ovoga projekta upravo su naš festival znanosti i umjetnosti – NOVsky te STEM laboratorij u kojemu mladi mogu učiti fiziku, robotiku te 3D modeliranje.

 

Upravo iz STEM laboratorija ove smo godine posudili nešto opreme i s njom poučavali mlade STEM nade koje su posjetile naše punktove na festivalu. Ovogodišnji je festival u grad privukao djecu i mlade iz brojnih gradova Lijepe Naše, a brojka se kreće oko 4 000 posjetitelja koji su mogli uživati u do sada najvećoj znanstvenoj ponudi u Novskoj. Svake godine na festivalu imamo sve bogatiju ponudu pa smo se ove godine predstavili na osam punktova s brojnim radionicama.

 

Iz matematike smo se predstavili s nekoliko mozgalica, hanojskim tornjevima i raznim izvedbama Rubikove kocke koje su vodili učenici 3. d razreda uz mentorstvo prof. Lee Božić. Iz fizike smo izvodili pokuse s vakuumskom pumpom (iz STEM laboratorija) pomoću koje smo odgovorili na pitanja kako volumen ovisi o tlaku, ima li zvuka ili vjetra u vakuumu, možemo li izvagati zrak. Isto tako, demonstrirali smo nastanak oblaka kao i nastanak tornada. Tu su sudjelovali učenici 2. g i 4. d razreda pod mentorstvom prof. Gordane Divić.

 

Iz geografije su učenici 4. e razreda, uz mentorstvo profesorice Irene Dodigović Sovulj, demonstrirali kako radi seizmograf (uređaj koji bilježi potresne valove) te su pokazali kako izgleda proces likvefakcije, tj. tonjenja zemljišta kao posljedica potresa. Iz kemije su učenici 3. g razreda uz mentorstvo prof. Ivane Došlović Pezić izvodili pokuse sa zvučnim imenima: Zmajeva vatra, izolacija DNA iz banane i Ne-Newtonova tekućina. Nakon toga demonstrirali su i izradu sapuna te velike sapunice, a da život bude slađi, posjetiteljima su spravljali i sladoled uz sniženje ledišta.

 

Na kraju smo ponudili i umjetnički dio „našem“ festivalu umjetnosti i znanosti. Naime, učenici 4. d razreda izrađivali su slike svemirskih prostranstava uz pomoć boja u spreju (lakova), malo papira, pokojeg kruga i obilja mašte.

 

                                                                                                                                           Gordana Divić, prof. savjetnik

Dokumenti za preuzimanjePovratak

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr