Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Izložba „Priče iz prošlosti za budućnost“

 

U petak, 12. svibnja svečano je otvorena izložba „Priče iz prošlosti za budućnost“ u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska. Izložba je nastala u suradnji učenika 1. g razreda Srednje škole Novska i Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske.

 

Izložba je dio projekta „Učenik - kustos“ koji je započeo još u siječnju na Noć muzeja u kojem su učenici učili kako pronaći predmete, kako ih pripremiti i kataloški opisati za izložbu. Pritom su snimili i videozapis u kojem su sami predstavili skupljene predmete.

 

Ovaj je projekt i dio 28. edukativne Muzejske akcije (EMA) pod nazivom „Za(jedno): Svi za muzej.“ Završna svečanost održat će se u Zadru 19. svibnja 2023. godine. Budući da je ovo prvi put da Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske sudjeluje u nacionalnom programu, naši će učenici, kao sudionici projekta „Učenik – kustos“ predstaviti u Zadru svoj rad na ovom projektu.

 

Okupljenima je o izložbi govorio autor projekta Luka Štefan, kustos Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske. Rad svojih učenika i tijek nastajanja izložbe predstavila je koordinatorica izložbe, profesorica Danijela Pauković, a ravnateljica Srednje škole Novska, Nikolina Fijačko Filipović pozdravila je nazočne i naglasila važnost djelovanja mladih u očuvanju baštine. Na kraju su učenici sami ispričali priče svojih djedova i baka i otkrili da za njih izloženi predmeti imaju sentimentalni značaj. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnice Siniša Kesić, a svojim nastupom članovi KUD-a „Šubić“ razveselili su sve prisutne. Najslađi dio ostavljen je za kraj večeri za koji su se pobrinule majke i bake posluživši tradicionalne kolače.

 

                                                                                                                                       tekst: Danijela Pauković, prof. mentor

                                                                                                                                      foto: Mia Nikić, 1. g

                                                                                                                                              Željko Sajko

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr