Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Online predavanje Hrvatske narodne banke

 

Školski projekt Financijsko opismenjavanje mladih ima za cilj podizanje razine pismenosti u području raspolaganja novcem i donošenja kvalitetnih svakodnevnih odluka vezanih uz financije.

 

Aktivnosti učenika u školskom projektu Financijsko opismenjavanje mladih provodi se cijele nastavne godine. Već na početku ove školske godine proveli smo dvije aktivnosti unapređenja rada škole, a to su bile javne izložbe plakata, edukativnih materijala i predavanja vezanih uz obilježavanje Europskog dana statistike (20. listopada) i Svjetskog dana štednje (31. listopada). Učenici se u realizaciji svih aktivnosti koriste različitim digitalnim alatima, pokazuju kritičko mišljenje i timski rad u projektnoj nastavi te koriste različite izvore podataka u istraživanju ekonomskih pojmova i kategorija. Dana 15. studenog 2022. godine organizirali smo online predavanje u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom na temu Uvođenje eura u Republici Hrvatskoj – strategija, koristi i troškovi  koji je održao gospodin Mislav Brkić, viši savjetnik u Direkciji za europsku suradnju. Na predavanju su bili nazočni učenici koji pohađaju predmet Bankarstvo i osiguranje, predstavnici naših ambasadora iz svakog razreda i kolege nastavnici.

 

Tema predavanja bila je interesantna i korisna za sve nas jer smo saznali puno informacija, kao što su pretpostavke koje je morala ispuniti Republika Hrvatska za ulazak u eurozonu prema direktivama Europske unije, koristi koje će imati građani u vezi s otplatom kredita i uklanjanja valutnog rizika, poduzetnici za poslovanje s državama Europske unije te sama država i Hrvatska narodna banka u vidu lakšeg ulaganja u vrijednosne papire i jačanja otpornosti na krize. Također smo saznali da će se naš papirni novac uništavati, a kovani novac rastaliti i naknadno koristiti kao sirovina. Papirni novac eura ćemo posudit ćemo za korištenje u Republici Hrvatskoj od Europske unije, a imat ćemo vlastiti kovani novac s nacionalnim simbolima. Na kovanici od 2 eura nalazi se zemljopisna karta Hrvatske, na kovanicama od 1 eura  motiv je kuna, na kovanicama od 50, 20 i 10 centi je Nikola Tesla,  a motiv na kovanicama od pet, dva i jedan cent je glagoljica, odnosno motiv HR ispisan glagoljicom. Sve kovanice imaju elemente šahovnice.

 

Zanimljivo je bilo saznati i kolika je količina novca u optjecaju koju treba zamijeniti za eure. Iz optjecaja treba povući 5 200 tona kovanica kuna i lipa, a to je približno 1,1  milijarda kovanica – dovoljno da se napuni 260 kamiona. Što se tiče eura, treba proizvesti i pustiti u optjecaj 3 700 tona kovanica eura i centa, dovoljno da se napuni 185 kamiona. Također, treba povući 450 tona novčanica kuna, približno 500 milijuna novčanica koje bi položene jedna na drugu napravile stup visine 50 km. Što se tiče novčanica eura trebamo posuditi i pustiti u optjecaj 350 tona novčanica eura koje bi položene jedna na drugu napravile stup visine 35 km.

 

Zamjena gotovog novca složena je logistička operacija koja se sastoji od nabave i puštanja novčanica i kovanica eura u optjecaj i povlačenje novčanica i kovanica iz optjecaja. Zato je Hrvatska narodna banka organizirala i vozilo na kotačima koje prolazi kroz 27 gradova u Hrvatskoj i daje informacije građanima o ovim aktivnostima radi lakše prilagodbe na novo zakonsko sredstvo plaćanja, zaštite potrošača, prilagodbe u financijskom sustavu i ostale zakonodavne, administrativne i IT prilagodbe u privatnom i javnom sektoru.

Učenici koji sudjeluju u projektu Financijsko opismenjavanje mladih neće stati na ovim aktivnostima. Pratit ćemo našu novu valutu kroz projekt od 1. siječnja 2023. godine i nadati se nižoj stopi inflacije i većem gospodarskom rastu.

 

                                                                                                                                                                          Zdenka Marton, prof. savjetnik

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr