Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Trgovanje ljudima

 

Dana 15. studenog 2022. godine u našoj školi održano je predavanje za sve učenike završnih razreda (opća gimnazija, ekonomija, strojarski tehničari, stolari, bravari i vodoinstalateri) na temu Trgovanje ljudima.

 

Trgovanje ljudima podrazumijeva prodaju i kupovinu osoba i njeno držanje s ciljem njezine eksploatacije. Postupci trgovanja ljudima obuhvaćaju: vrbovanje, kupnju, prodaju, predaju, prijevoz, poticanje ili posredovanje u kupnji, prodaji ili predaji, te pružanje utočišta i prihvat osoba.

 

To je jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava na globalnoj razini. Svrha mu je iskorištavanje ljudi zbog stvaranja ilegalnog profita. Žrtve trgovanja ljudima su osobe koje se nalaze u teškoj situaciji (žene, djeca, muškarci). U potrazi za poslom i rješavanjem egzistencijalnih pitanja često, umjesto dobro plaćenog posla, postaju žrtve prostitucije ili nekog drugog oblika seksualnog iskorištavanja, prisilnog rada ili usluga, ropstva, kao i trgovanja organima. Zato je neophodan oprez i provjera ponuđenih poslova prije nego što se netko odluči za prihvat ponude.

 

Svi naši učenici susrest će se jednog dana s traženjem posla i raznim ponudama. Stoga je dobro znati kakve sve zamke mogu sresti i da trebaju biti oprezni. Dakle, ovakav vid informiranja vrlo je koristan za naše učenike što se vidjelo iz pažljivog praćenja predavanja. Predavanje je dio aktivnosti Nacionalnog preventivnog programa i Nacionalnog programa za suzbijanje trgovanja ljudima s ciljem senzibiliziranja učenika o prevenciji trgovanja ljudima kako naši učenici u budućnosti ne bi postali žrtve. Program prevencije proveli su Melita Mihalić ispred Gradskog društva crvenog križa Novska i kontakt policajac Milan Pilipović.

      

 

                                                                                                                                                                                Slavica Čar, prof.

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr