Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Terenska nastava u Slavonskome Brodu

 

Gimnazijalci i ekonomisti obišli velike spisatelje - Ivanu Brlić Mažuranić i Dragutina Tadijanovića.

 

Učenici 2. razreda ekonomskog smjera s 3. razredom gimanzije proveli su 25. listopada u Slavonskome Brodu. U pratnji su bile profesorice Andrea Babić i Gordana Grabovac. Uputili su se tamo kako bi posjetili kuću Ivane Brlić Mažuranić, našeg ''hrvatskog Andersena''. S razlogom je dobila taj nadimak. Oduvijek ju je zanimala književnost, a dječju književnost počinje pisati upravo zbog svoje djece, njih petero. Potječe iz ugledne obitelji, a u samome središtu grada nalazi se kuća u kojoj je provela većinu svoga života. To je bilo mjesto okupljanja brojnih poznatih ličnosti njezinoga vremena. Očarao nas je ugođaj kuće, a sačuvan namještaj i multimedijalni uratci vratili su nas u prošlost.

 

Kratka šetnja odvela nas je do spomen-doma Dragutina Tadijanovića, velikoga Tadije. Kustosica nas je provela kroz tri prostorije koje predstavljaju cijeli njegov život i čuvaju brojne tajne. Bio je poznati sakupljač svakojakih stvari i predmeta pa se tamo može vidjeti njegova iskorištena tramvajska karta ili pak mini planeri za svaku godinu u koje je bilježio sve svoje dogovore. Bio je toliko pedantan da je čak i prepisku pisama sačuvao. Kada bi nekome pisao pismo, koristio je indigo papir kako bi i njemu ostao primjerak pisma koje je poslao. Podrum je prepun fotografija, pisama, knjiga, časopisa, njegova je ostavština zaista velika i neprocjenjiva. 

 

Prošetali smo i tvrđavom i upoznali vrijednost takvih građevina u obrani od Turaka, a pogledali smo i putujuću izložbu Euro na kotačima. To je poseban edukativni projekt u sklopu informativne kampanje za zamjenu hrvatske kune eurom. Izložba će biti održana u 27 hrvatskih gradova, euro će “doputovati” na popularne gradske lokacije. Namijenjena je svim uzrastima – od djece i mladih preko radno aktivnog stanovništva do umirovljenika. Građanima pruža analogni, digitalni, taktilni i auditivni sadržaj, uz zanimljive kvizove i interaktivne igre. Mi smo svoje znanje pokazali i nagrade osvojili!

 

                                                                                                                                                                               Andrea Babić, prof.

 

 

Dokumenti za preuzimanjePovratak

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr