Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost u Srednjoj školi Novska

 

Putujuća izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu. Izložba u Hrvatskoj također sadrži šest panela koji se bave lokalnom poviješću.

 

Izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.

 

Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije s obitelji seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik. U kolovozu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se s obitelji skrivala, petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

Posjetitelje će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, volonteri na izložbi.

 

Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a u Hrvatskoj je bila u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Čakovcu, Daruvaru, Bjelovaru,Vrgorcu, Zadru, Puli, Labinu, Opatiji, Slavonskom Brodu, Krku, Koprivnici, Varaždinu, Petrinji, Sisku, Slatini, Virovitici, Vukovaru, Gospiću, Našicama, Đakovu i Lepoglavi. U Hrvatsku je dovedena u sklopu projekta Povijest za svijest koji je financirala Europska unija. Izložba trenutko nastavlja putovati po Hrvatskoj uz pomoć lokalnih donacija.

 

Izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost besplatna je i otvorena za javnost od 24. listopada do 25. studenog  2022. u prostorima Srednje Škole Novska, gdje će se održavati i organizirani grupni posjeti za srednje i osnovne škola.Otvaranje izložbe održat će se 24. 10. 1022. u 12:30.

Razgledati izložbu možete svaki radni dan od 9 do 13 sati.

kontakt: Ksenija Bakran Kovačević 091/ 605 48 58

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr