Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Konferencija u sklopu Europske godine mladih

 

U ponedjeljak 9. listopada 2022. naši maturanti ambasadori Europskog parlamenta sudjelovali su na konferenciji na visokoj razini Europska godina mladih 2022. – Iskoristi priliku. Organizator konferencije je Središnji državni ured za demografiju i mlade, a održana je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Osim brojnih srednjoškolaca, te studenata iz svih dijelova Hrvatske konferenciji su prisustvovali i brojni visoki dužnosnici. Učenicima su se obratili na jedan drugačiji, pristupačniji način u odnosu na one formalne u kojima smo ih navikli čuti i vidjeti.

 

Tako smo saznali da je ministrica poljoprivrede Marija Vučković nekada pjevala u klapi, da ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rado zaigra košarku, a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs svoje slobodno vrijeme najradije provodi s unucima u igri na otvorenom, kako bi ih odmaknuo od ekrana. Obratio se i nama dobro poznati ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić, kojeg su učenici već dobro upoznali kao gradonačelnika Novske, koji je istaknuo važnost rekreacije i to kako se s obitelji u slobodno vrijeme posveti trčanju. Ministar financija Marko Primorac nije nam govorio o slobodnom vremenu, ali u svom obraćanju bio je vrlo poticajan i istaknuo svoju ljubav prema zvanju sveučilišnog profesora i ogromnom užitku u radu sa studentima, kojem se i uz političku ulogu još uvijek rado posveti. Potpredsjednica Europske Komisije Dubravka Šuica, te povjerenica za demokraciju i demografiju, u svom obraćanju također je naglasila važnost obrazovanja, nostalgično se prisjetila svojih radnih početaka u obrazovnom sustavu, a govorila je o temama za koje je i zadužena unutar Komisije (demografski problemi na razini cijele Europe, važnost digitalizacije i povezivanja u ruralnim sredinama, uloga mladih u revitalizaciji slabije naseljenih područja…). Najavila je da će sljedeća godina biti proglašena Europskom godinom vještina.

 

Nakon uvodnih govora konferencija je nastavljena prema programu. Saznali smo brojne informacije iz prve ruke o mobilnosti mladih unutar Europske unije, poslušali panel raspravu o znanjima i vještinama koje su potrebne liderima, te kako otvoriti i uspješno voditi tvrtku.

 

Tijekom konferencije državna tajnica Željka Josić je ispred Središnjeg ureda za demografiju i mlade dodijelila i nagrade najuspješnijim učenicima koji su poslali svoje radove na natječaj „Hrvatska očima mladih 2022“. Naša učenica (i ambasadorica) Lucija Grdur nagrađena je prvom nagradom za videozapis, na što smo osobito ponosni.

 

Bila je ovo prva terenska aktivnost ambasadora u ovoj školskoj godini, a prema najavama bit će ih još. Veselimo se sljedećoj većoj, koja se održava u Varaždinu 25. i 26. studenoga. Pozvani smo na European Youth Event (EYE), međunarodni događaj za mlade, na kojem će sudjelovati više od 1000 mladih iz različitih država Europske unije. Nadamo se da ćemo i to uspješno realizirati!

                                                                  

                                                                                                                                                           Irena Dodigović Sovulj, prof. mentor

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr