Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Posjet ekonomista Udruzi obrtnika

 

Stručni posjet Udruženju obrtnika Novska učenika 1. e razrednog odjela u sklopu izbornog predmeta Obiteljski posao postao je već tradicionalan.

 

Razlog naše kontinuirane suradnje s Udruženjem obrtnika je u tome što učenici ovim posjetom mogu dobiti konkretne informacije o uvjetima za otvaranje i obavljanje obrta, postupku i troškovima otvaranja obrta, izdavanju obrtnice, strukturi obrta prema djelatnostima koje obrtnici obavljaju, strukturu obrtnika prema spolu i dobnim skupinama. Tajnica Udruženja obrtnika, gospođa Lidija Josić, ispričala nam je niz situacija u kojima Udruženje pomaže obrtnicima savjetima, tumačenjima propisa i zakona ili promjenama uvjeta poslovanja koja se događaju vrlo često, a obrtnici ih nemaju vremena pratiti.

 

U Udruženju su vrlo zadovoljni podatkom da je sa 31. kolovozom 2022. godine u gradu Novska, općinama Jasenovac i Lipovljani ukupno registrirano 407 obrta, a od toga je u gradu Novska 324, općini Jasenovac 27 i općini Lipovljani 56 obrta. Najviše obrta je u uslužnom zanatstvu (215), proizvodnom zanatstvu (57), trgovini (37), ugostiteljstvu i turizmu (33), frizeri, kozmetičari, njega tijela i fitnes (26), prijevoz osoba i stvari (21) te ribarstvo, marikultura i poljodjelstvo(18). U gradu Novska je 108 žena obrtnica i 217 muškaraca koji vode obrt. U razgovoru s gospođom Lidijom Josić saznali smo i da je najčešća dobna skupina obrtnika od 41 – 60 godina (201), ali i da je dosta onih od 31 – 40 godina (116). Također smo saznali da je na ovogodišnjoj skupštini Udruženja za predsjednika ponovno izabran gospodin Željko Pugelnik, ujedno i najstariji obrtnik u gradu, a vjerojatno i u Hrvatskoj.

 

Nakon povratka u školu izradili smo plakat s najnovijim statističkim podatcima dobivenima u Udruženju, razgovarali o iskustvu i saznanjima koja smo dobili  ovim zaista korisnim stručnim posjetom te povezali ta iskustva s našim stručno-teorijskim sadržajem izbornog predmeta Obiteljski posao. Tajnici, gospođi Lidiji Josić, najavili smo se za posjet  u isto vrijeme iduće godine.

 

                                                                                                                                                             Zdenka Marton, prof. savjetnik

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr