Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Ekonomisti u stručnom posjetu mjenjačnici

 

Kako će uvođenje eura kao zakonskog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj utjecati na mjenjačnice? Što to znači za njihove vlasnike i zaposlenike? Što će nam donijeti pozitivno, a što negativno euro u našim životima, a što u gospodarstvu?

 

Na sva pitanja nastojali smo dobiti odgovor u razgovoru s vlasnikom mjenjačnice, Hrvojem Jadanićem,  Mirja koja se nalazi na Trgu Luke Ilića Oriovčanina 28 u Novskoj tijekom izvančioničke nastave predmeta Bankarstvo i osiguranje 7. lipnja 2022. godine.

 

Zgradu u kojoj se nalazi mjenjačnica uočavamo po tabli na kojoj je natpis o tečaju eura za otkup i prodaju. U razgovoru smo saznali da je to najčešće korištena valuta u mjenjačkom poslu, također, da nisu imali potražnje za poljskim zlotama, a u radu se nisu sretali s krivotvorenim novčanicama. Mjenjačnica Mirja registrirana je 1999. godine, a njezin rad se, prema riječima vlasnika, završava s krajem ove 2022. godine zbog uvođenja eura. Naš zajednički zaključak je da će euro donijeti dosta promjena u naš život, a nadamo se da će se obuzdati i zaokruživanje cijena na štetu potrošača.

 

Naša hrvatska valuta, uvedena 30. svibnja 1994. godine, biti će zamijenjena eurom i svi smo se složili s konstatacijom da smo duboko sentimentalno vezani uz nju zbog načina kako smo došli do nje na dugom putu ostvarivanja samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

 

                                                                                                                                                                        Zdenka Marton, prof. savjetnik

 

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr