Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Posjet Udruženju obrtnika u Novskoj

 

Dana 13. listopada 2021. godine učenici 1.e, u okviru izbornog predmeta Obiteljski posao, posjetili su sjedište novljanskih obrtnika.

 

Cilj posjeta je povezivanje ishoda učenja usvojenih na teorijskoj nastavi s praktičnim primjerima u neposrednoj životnoj stvarnosti ne samo izbornog predmeta Obiteljski posao, već i ostalih stručnih predmetima. O povijesti nastanka i važnosti Udruženja obrtnika za obrtnike na području Novske, Jasenovca i Lipovljana upoznao nas je predsjednik Udruženja, gospodin Željko Pugelnik, a s postupkom otvaranja obrta, dokumentacijom potrebnom za osnivanje i rad obrtnika te statistikama o broju i vrsti obrta, upoznala nas je tajnica udruženja, gospođa Lidija Josić. Saznali smo da je krovna organizacija za obrtnike Hrvatska obrtnička komora s 20 obrtničkih komora po županijama i 112  udruženja obrtnika po gradovima. Njihov zadatak je omogućiti obrtnicima što lakši ulazak na tržište. U izlaganju smo saznali da trenutno ima 394 otvorena obrta što je 21 obrt više u odnosu na isto razdoblje u  2020. godini.

 

Naši najstariji, tradicijski obrti na području grada su tokarsko-bravarska radionica Željka Pugelnika, naslijeđena od oca, krojačko-trgovački obrt Vere Mađerić, naslijeđen od oca, te foto-video Marija vlasnika Antonia Korana koji je naslijeđen od majke. Naročito je vrijedan podatak o porastu žena obrtnica. Možemo se i pohvaliti da je naš obrtnik gospodin Željko Pugelnik dobitnik najveće nagrade Hrvatske obrtničke komora  Zlatne ruke  koja se dodjeljuje uglednim i časnim članovima Komore za izuzetna poslovna dostignuća u obrtu i zasluge u razvoju i promicanju obrtništva i malog poduzetništva.

 

Kao zahvalu za, sada već dugogodišnju suradnju, ekonomistice su udruženju poklonile rad naših učenika stolara koji su estetski uredili učenici smjera prodavač. Također, izradili su i plakat s podatcima koje smo saznali tijekom posjeta.

 

                                                                                                                                                                                     Zdenka Marton, prof. savjetnik

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr