Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Mreža čitanja

 

Knjižničari u cijeloj Hrvatskoj nastoje djelovati u smjeru poticanja čitanja kod srednjoškolaca. Nastojeći poduprijeti projekte kolega knjižničara, a shvaćajući važnost čitanja u knjižnici naše škole, učenike kontinuirano potičemo da čitaju i bave se aktivnostima vezanima uz čitanje. Ponekad je to sudjelovanje u kvizu znanja, ponekad prezentacija uz korištenje web alata, ponekad mala scenska igra, ali i likovni uradci.

 

Ove specifične i zahtjevne školske godine sudjelovali smo u dva značajna projekta poticanja čitanja provedena na nacionalnoj razini, te u nizu aktivnosti u školi i u gradu. Osvrnut ću se na upravo završenu osmu sezonu projekta dosadašnjeg naziva Čitanjem do zvijezda, a od ove školske godine Mreža čitanja.

 

Tema ovogodišnjeg projekta nazvana je Knjiga kao lijek. Školska razina natjecanja provedena je 11. prosinca 2020. Zadatak je bio pročitati knjigu njemačke autorice Nine George Mala pariška knjižara. Roman govori o čudesnoj moći knjiga od kojih svi koji čitamo možemo imati koristi. Natjecanje je provedeno online putem platforme Meet. Unatoč online održavanju nastave, nedostatku sastanaka, tehničkim poteškoćama i drugim problemima, okupljeno je desetak učenika iz različitih razrednih odjela i različitih struka. Tako su svoju ljubav prema čitanju i knjizi pokazali Gabriel Prelesnik, Iva Vidaković, Ivona Brtan, Lana Sertić, Blaženka Sedić, Renata Šimičić, Dijana Matoš, Lucija Čevizović i Danijela Vuković.

 

Najuspješnije među njima bile su Iva, Renata, Dijana, Lucija i Danijela plasiravši se na regionalnu razinu natjecanja. Njih je očekivao i novi zadatak, knjiga autorice Veronice Henry Kako pronaći ljubav u knjižari. U ovom romanu britanska autorica Veronica Henry ispreplela je priču o knjižari, knjigama i glavnoj junakinji Emiliji. Regionalna razina natjecanja održana je u školi 5. ožujka 2021.

 

Sve naše natjecateljice bile su uspješne, a najuspješnije od njih bile su Iva Vidaković i Dijana Matoš pa se ispred njih našao novi izazov i treća knjiga američke autorice Amy Meyerson Nebo puno knjiga. Izazov je riješen 14. svibnja 2021. na nacionalnoj razini natjecanja. Naše učenice našle su se među 171 natjecateljem iz cijele Hrvatske kako bi pokazale svoju ljubav prema čitanju i potaknule svoje vršnjake da im se pridruže. Natjecanje su završile na 8. i 14. mjestu. Mislim da su zaslužile iskrene čestitke.

 

Sve ove aktivnosti ne bi bile ispravno provedene bez naših članica Školskog povjerenstva, a to su i ove školske godine bile pedagoginja Slavica Čar, profesorica Sanja Ilinić, te naša dugogodišnja suradnica, djelatnica GKČ Ante Jagar, gospođa Marija Pranjić.

               

                                                                                                                             Gordana Grabovac, dipl. knjiž.

                                                                                                                           stručni suradnik mentor

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr