Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Učenici ekonomisti s mentoricom Zdenkom Marton pobjednici su natječaja Hrvatske udruge banaka za najbolje obrazovne programe u području financija

 

 

U konkurenciji 27 prijava u natječaju za najbolje obrazovne programe osnovnih i srednjih škola u području financijske pismenosti, a povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca, Srednja škola Novska osvojila je prvo mjesto.

 

Natječaj je provodila Hrvatska udruga banaka uoči Svjetskog i Europskog tjedna novca koji se ove godine obilježava od 22. do 28. ožujka 2021. godine s ciljem prepoznavanja i promoviranja najboljih primjera edukativnih aktivnosti koji učenicima u Hrvatskoj na kreativan i zabavan način približavaju različita znanja o financijama.

 

Stručni žiri, koji je uključivao viceguvernera HNB-a dr. sc. Romana Šubića, docenticu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Dajanu Barbić te direktora HUB-a g. Zdenka Adrovića, ocjenjivao je kreativnost i inovativnost u prenošenju znanja ciljnoj dobnoj skupini učenika, doprinos temi i obrazovanju u području financijske pismenosti te zadovoljavanje forme natječaja. 

 

Zbirnim ocjenama žirija obrazovni program naših učenika ekonomista i mentorice Zdenke Marton, Financijsko opismenjavanje mladih, ocijenjen je kao najbolji i najkreativniji.

 

Mentorica učenika, Zdenka Marton, ukratko je opisala aktivnosti obrazovnog programa s kojim su se prijavili na natječaj.

 

„U školski projekt Srednje škole Novska "Financijsko opismenjavanje mladih" uključen je velik broj učenika ekonomista koji prenose svoje stručna znanja na druge učenike škole koji nemaju mogućnost upoznati materiju iz područja financija. U prezentiranju aktivnosti učenici koriste različite digitalne alate, koriste se suradničkim učenjem, kritičkim razmišljanjem, komunikacijskim vještinama i timskim radom. Organiziramo predavanja, radionice i izložbe na kreativan i poučan način, sudjelujemo u eTwinning projektima koji se bave istraživanjem financijskog područja, a vlasnici smo i europske oznake kvalitete za međunarodni projekt "Life & Money". U svrhu podizanja razine financijske pismenosti svih učenika u školi, organizirali smo sa studentskom udrugom Financijski impuls s Ekonomskog fakulteta Osijek velik broj predavanja i radionica. U našoj specijaliziranoj učionici predmeta "Bankarstvo i osiguranje", učenici igraju uloge klijenata i djelatnika banke i na jednostavan način pretvaraju široko područje financija svima razumljivim. Proveli smo istraživanje za učenike na razini škole koje je obuhvatilo tri područja: stavovi o novcu, ponašanje vezano uz novac i znanje o novcu, a analizu istraživanja objavili smo na mrežnoj stranici škole, školskom listu i obrazovnim portalima. Sudjelujemo u obrazovnim natječajima "Hrvatske udruge banaka", "Štedopisa", "Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga". U natječaju "Hrvatskog ureda za osiguranje" 2018. godine osvojili smo prvo mjesto u  predstavljanju znanja o osiguranju. Upravo smo započeli i edukativni program o jačanju financijske pismenosti koji provodi Ekonomski fakultet u Zagrebu.

 

Nagradu od 10.000,00 kuna namjenski ćemo utrošiti u edukativne materijale i informatičku opremu naše škole.

 

Posebno bih pohvalila učenike 4.e razrednog odjela koji su nositelji većine aktivnosti koje osmišljavamo i provodimo u djelo.“

 

 

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr