Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Posjet Spomen području Jasenovac

 

Učenici 4.g razrednog odjela su 23. ožujka 2021. posjetili Spomen područje Jasenovac u okviru nastave Povijesti. Uz pridržavanje epidemioloških mjera obišli su prostor nekadašnjeg koncentracijskog logora i muzej posvećen žrtvama ustaškog terora. Uz stručno vodstvo kustosa muzeja, učenici su produbili svoje znanje o tužnim danima NDH i ustaškog režima.

 

Spomen područje Jasenovac izgrađeno je uz uže područje bivšeg koncentracijskog logora III Ciglana Jasenovac. Uz spomenički prostor u Jasenovcu, Spomen područje Jasenovac brine o sačuvanom autentičnom logorskom objektu Kula i logorskom groblju u Staroj Gradiški, o romskom groblju u Uštici te o masovnim grobnicama u Krapju, Mlaki i Jablancu. Djelatnost Spomen područja Jasenovac razvija se u više smjernica, od prikupljanja, istraživanja, stručne obrade, zaštite i prezentacije muzejske građe i dokumentacije o djelovanju ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac do programa odgoja i obrazovanja, organizacije izložbi i izdavaštva, kontinuirane suradnje s preživjelim zatočenicima i organiziranja komemoracija u čast jasenovačkim žrtvama.

 

Jasenovac je danas mjesto koje potiče na razmišljanja, učenja i istraživanja. Mjesto izgrađivanja osobnog stava i aktivnog otpora prema zlu i zločinu, ali i mjesto prihvaćanja vrijednosti ljudskog života te moralnih načela svojstvenih čovječnosti.

 

Ksenija Bakran Kovačević, prof.

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr